Ekonomi

‘Kurtarıcı yine KKM’ye döndü’

Hükümetin faiz tavanı uygulamasını kaldırmasıyla birlikte tasarruf sahipleri yeniden Döviz Muhafazalı Mevduata yöneliyor. Döviz kurunu sabit tutan ekonomi politikaları nedeniyle cazibesini yitiren KKM uygulaması, bankaların yeni uygulamaları gündeme getirmesiyle yeniden yükselişe geçti.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bu yükselişin nedenlerini ve bankaların yeni uygulamalarını “Tasarruf yine KKM’ye döndü” başlıklı yazısında şöyle anlattı:

“Kur korumalı mevduat hesabında Aralık ayının son haftası ile Ocak ayının ilk haftasında yaşanan 93 milyar liralık hızlı düşüşün ardından DTH çevrimlerinde faiz limitinin kaldırılması özellikle son iki yılda hızlı bir yükseliş başlattı. haftalar.

KKM bakiyesi 6 Ocak’tan beri artıyor. Son beş haftadaki artış ise 114 milyar lirayı buldu.

KKM, 10 Şubat’ta 1 trilyon 484 milyar liraya ulaştı. Bu, KKM’nin bugüne kadar ulaştığı en yüksek seviye.

Birikimlerini enflasyondan korumak isteyen ve neredeyse ne yapacağını bilemeyen tasarruf sahibi, olası döviz artışından korunmak ve döviz yükselmezse görece yüksek faiz alabilmek için KKM’ye geçti. Önümüzdeki dönemde de bu artışın devam edeceği görülüyor.

Bankalar ne yapıyor?

Bankalar, döviz tevdiat hesaplarını azaltmak için KKM’de yeni uygulamalara yöneliyor.

Bankaların birçok yüzde 9’luk politika faizinin üzerine artık sınır kalktığı için 3 puan değil çok daha fazla faiz ekliyor. Genel oran fiyata bağlı olarak yüzde 20’lere ulaştı. Ancak bankadan bankaya birçok farklı uygulama bulunmaktadır. Bazı bankalar DTH’yi KKM’ye çevirirken adeta ön ödeme olarak bir ödeme yapıyor ve bu tutarı hesap sahibine peşin veriyor. Bu fiyat genellikle üç ay için yüzde 2 civarındadır. Ancak KKM faizi olarak yüzde 12 değil yüzde 9 uygulanıyor. Bankaların KKM faiz oranını yüzde 9’dan az olmamak üzere belirleme hakkı bulunuyor. Tabii ki isterseniz daha yüksek faiz oranları ödeyebilirsiniz. Üç aylık yüzde 2 faizin yıllık bileşik faizi yüzde 8’i aşıyor. Bu da DTH dönüşümü ile KKM’ye yüzde 17-18 faiz uygulandığı anlamına geliyor.

Bazı kamu bankalarında ise çok farklı bir uygulama söz konusudur. Daha çok 15-20 bin doların üzerindeki birikimler için uygulanan bir prosedür… Sistem şöyle işliyor:

Bankalar yeni DTH hesapları açmaya özellikle istekli değiller, çünkü toplam mevduat “TL para birimi” istikrarsızlaştırır. Döviz hesabı açmak isteyenlere veya bankada döviz hesabı bulunanlara aşağıdakiler önerilir. Diyelim ki bir tasarruf sahibinin 20.000 doları var. Banka bu 20 bin doları TL’ye çevirip KKM yapıyor. Bu hesapların faizinde tavan yoktur ancak oran yüzde 9 olarak uygulanır, aksi halde avantaj sağlanır.

Banka 20 bin dolar karşılığı TL tutarında kredili mevduat hesabı açtırıyor ve bu hesaba yüzde 10-12 oranında faiz uyguluyor. Kredili mevduat hesabı olarak oluşturulan tutar bu kez depozito olarak işleme alınır. Banka bu mevduata yüzde 20 faiz ödüyor.

Bu sayede tasarruf sahibi elinde 20.000 TL döviz bulundurduğu gibi, kredili mevduat hesabının oluşturduğu 20.000 TL mevduatın faizini de alarak kredili mevduatın faizini öder ve aradaki fark cebinde kalır. Elbette bu faiz işlemlerinin tamamı kesinti ile yapılmaktadır. Sonuç olarak, tasarruf sahibi döviz üzerinden yüzde 6-7 faiz alıyor.

Bu işlemin banka için getirisi olağan olmayan şekilde kredili mevduat hesabından olmayan mevduat oluşturmaktır ve bir yandan DTH sıfırlanırken diğer yandan DTH karşılığı kadar TL mevduat oluşturur. , böylece toplam mevduatı arttırır. “TL para birimi”istikrarı lehinize güzelce inşa edin.

yani tam bir “kazan kazan”durum…” (HABER MERKEZİ)

habersereflikochisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu