Fransa’dan Çin’e kaçak kereste ihracatına göz yumulduğu iddiası
Resmi makamların Fransa’da Çin’e başta meşe olmak üzere yasadışı kereste ihracatına göz yumduğu ileri sürüldü.
İfşa web sitesi, Ulusal Ormancılık Ofisi (ONF) tarafından kesilen meşe ağaçlarının Fransa ile Çin arasındaki büyük bir yasadışı ticaretin merkezinde olduğunu ileri sürdü.
Sitede yer alan habere göre Çinli iş adamları, işlenmemiş ahşap eserlerin Avrupa Birliği (AB) dışına ihraç yasağını aşmak için Fransa’nın resmi işletmecisi ile yüksek fiyat anlaşması yaparak keresteyi ülkelerine götürüyor.
Özellikle Ardenler bölgesindeki ormanlara gelen Çinli iş adamları telefonla çektikleri ağaçların fotoğraflarını hemen ülkelerindeki kereste alıcılarına gönderiyor.
Çin’den onay gelince Fransa’daki anlaşmalı Çinli tüccarlar hemen işe koyuluyor.
Fransız firmalar da kesilen bu ağaçları işlenmeden yüksek fiyatlara Çin’deki alıcılara göndermeyi tercih ediyor.
ONF’nin oduncuları, yaklaşık 10 konteyner keresteyi 40.000 Euro’luk bir maliyetle oduna dönüştürmek yerine 15 bin Euro’luk ek kârla Çin’e gönderiyor.
Gümrüğe yakalanmamak için paravan şirket kuruldu.
Paris yönetimi, kerestenin AB bölgesi dışına ihraç edilmesini önlemek için 2015 yılında bir yönetmelik çıkardı.
Bu kapsamda, satış önceliği, ülkedeki kereste ticaretinin en az yüzde 50’sini elinde bulunduran ONF’ye verildi.
İfşa’ya göre ONF yöneticileri ise yüksek faiz elde etmek için biri paravan şirket olmak üzere iki paravan şirket kurup kerestelerini halktan satın almaya yetkili bir paravan şirkete devrediyor. gümrüğe takılmadan.
Keresteler daha sonra bu paravan şirket aracılığıyla diğer ahşap işlerle karıştırılarak Asya ülkeleri ile ticaret yapan ikinci şirkete satılır. İkinci firma ise Çinli firmalara sorunsuz bir şekilde yüzlerce metreküp kereste gönderiyor.
Bu sayede AB ülkeleri dışında herhangi bir satış süreci görmeyen ONF, gümrük denetimlerinde takılıp kalmaktan kurtulmuş oluyor.
Kuruluş, yalnızca 2021’de 2 milyon metreküpten fazla kereste sattı.
Halka açık meşelerin satışına izin vermekten sorumlu kurum olan APECF, ONF’den her yıl satışları özetleyen bir tablo talep etse de, stokları gerektiği gibi kontrol etmediği için bu “yasadışı” süreçler göze çarpmıyor.
APECF, yetkili tüm firmaların denetlendiğini savunsa da, AB sınırları dışındaki bu satışlar denetimlerin eksik olduğunu gösteriyor.
Fransa’daki fırtına Çinli tüccarları ülkeye çekti
1999 yılında Fransa’da meydana gelen şiddetli fırtınada devrilen milyonlarca ağacı satma yetkisinin ardından Çinli kereste tüccarları bu ülkeye yöneldi.
Yerli firmalar çok rağbet görmediği için Çinli iş adamları Fransa’daki bu ağaçları ülkelerine daha rahat götürebildiler.
Kereste ihracatı konusunda daha esnek olan Fransa, Pekin yönetiminin 2017 yılında doğal ormanların ticari kullanımını yasaklama kararı ve dünyanın en büyük ikinci meşe üreticisi olan Rusya’nın doğal orman kullanımını kısıtlama kararı almasıyla Çinli iş insanları için en ideal ülkelerden biri haline geldi. yakın gelecekte Çin’e kereste ihracatı yapacaktır.
ONF ayrıca AB etiketi olmadan kereste ihraç ediyor
İfşa, ONF’nin ayrıca zorunlu AB etiketi olmadan çoğunlukla meşe kerestesi sattığını gösteren belgeler aldığını iddia etti.
ONF’nin Eylül 2019’dan Ocak 2022’ye kadar olan çevrimiçi satış raporlarına göre, kuruluş AB etiketi olmadan 1.200 kadar şirkete kereste sattı.
2022 yılı rakamlarına göre Fransa’dan Çin’e en az 249 bin metreküp ham meşe ihraç edildi.